Svijet
0

Moskva predlaže OSCE-u kompromisno rješenje

FENA
Rusija je u utorak napravila korak naprijed vezano za posmatrače Organizacije za sigurnost i suradnju u Evropi (OSCE), predlažući povećanje broja posmatrača i pomjerajući datum njihovog dolaska za predsjedničke izbore od 2. marta, dok OSCE kritikuje suviše kratke rokove i mogao bi odustati od svoje misije.

"Misija eksperata Ureda za demokratske institucije i ljudska prava (BIDDH), zadužena za praćenje izbora, može početi svoj rad 20. februara", to jest sedmicu dana ranije nego je predviđeno, izjavio je član ruske izborne komisije Igor Borissov a navodi ga ruska agencija Interfax.

Komisija je također spremna da prihvati povećanje broja posmatrača BIDDH-a od 70 do 75, dodao je on.

"Rusija još nije dala konačan odgovor na ovaj prijedlog", rekao je Borissov.

Glasnogovornik BIDDH-a Curtis Budden odbio je bilo kakav komentar. "Odgovorit ćemo izbornoj komisiji. Suviše je rano govoriti o konačnoj odluci s naše strane", dodao je on.

Ruski ustupci su uslijedili dan nakon pregovora u Moskvi u ponedjeljak između predstavnika OSCE-a i šefa ruske izborne komisije kako bi se spasila posmatračka misija.

BIDDH je bojkotirao ruske parlamentarne izbore u decembru 2007. zbog restrikcija koje je Moskva nametnula, smanjujući na 70 broj posmatrača OSCE-a u odnosu na 2003. kada ih je bilo 400.

Kandidat Kremlja Dmitri Medvedev treba biti izabran bez velikog iznenađenja 2. marta. Odsustvo posmatrača OSCE-a bacilo bi ipak sjenku na ove izbore iako on već ima 80 posto glasova birača, prema anketama javnog mnijenja.