Svijet
0

Moskva poziva na olimpijsko primirje

SRNA
Foto: EPA
Foto: EPA
Rusija poziva učesnike oružanih konflikata u svim zemaljama i na svim kontinentima da poštuju olimpijsko primirje za vrijeme održavanja Olimpijskih igara u Sočiju, navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva vanjskih poslova.

"Kao domaćini zimskih Olimpijskih igara, pozivamo sve učesnike u konfliktima da poštuju olimpijsko primirje. Naš poziv se, prije svega, odnosi na sukobljene strane u Siriji. Sirijski sukob utiče ne samo na stanje u ovoj zemlji, već i na širi region", precizira se u saopštenju.

Rusko Ministarstvo podsjeća da je ovaj korak u skladu sa rezolucijom Generalne skupštine UN 68/9, usvojene 6. novembra 2013. godine na inicijativu Moskve.

Generalna skupština UN usvojila je rezoluciju kojom se poziva na simobična primirja tokom svakih olimpijskih igara poslije 1993. godine. Na neophodnost poštovanja olimpijskog primirja prije nekoliko dana pozvao je i generalni sekretar UN-a Ban Ki-moon.

On je pozvao na prekid neprijateljstva u Siriji, Južnom Sudanu i u Centralnoafričkoj Republici. Olimpijska baklja, koja je juče stigla u Soči, danas će proći centrom grada prije nego što sutra, na zvaničnoj ceremoniji otvaranja, bude upaljen olimpijski plamen.

Takmičenje na 20. zimskim Olimpijskim igrama počelo je danas kvalifikacijama u snowboardu. Olimpijske igre trajat će do 23. februara.