Dmitrij Medvedev
0

'Moskva podržava stvaranje palestinske države'

FENA
Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev obećao je u ponedjeljak svom palestinskom kolegi Mahmudu Abbasu da će Rusija i dalje pružati podršku stvaranju palestinske države, objavile su ruske agencije.
  • Gajimo prijateljska osjećanja prema palestinskom narodu i bez obzira na ogromne poteškiće, nastavit ćemo da pružamo podršku procesu rješavanja sukoba na Bliskom istoku i stvaranju palestinske države, rekao je Medvedev na početku razgovora s Abbasom u svojoj seoskoj rezidenciji u Gorkome.

On je također kazao da želi razmotriti organiziranje međunarodne konferencije o Bliskom istoku, ruska inicijativa koju su podržali Palestinci.

  • Suočili smo se s teškim događajima, hoću reći s izraelskom agresijom na pojas Gaze koja je trajala 22 dana, rekao je Abbas.

-Vrlo je važno iskoordinirati s Rusijom sva pitanja vezana za situaciju u regiji, namjeravamo nastaviti s tom praksom, nastavio je palestinski lider.

Abbasova posjeta uslijedila je nakon izjava novoga šefa izraelske diplomatije Avigdora Liebermana, koji je izjavio prošle sedmice da njegova zemlja nije vezana s procesom u Annapolisu, koji je pokrenuo pregovore s Palestincima.

U svom inauguralnom govoru, izraelski premijer Benjamin Netanjahu izjavio je da je spreman da pregovara o mirovnom sporazumu s Palestinskom samoupravom, ne govoreći o stvaranju palestinske države, čiji program njegova vlada nije ni spomenula.

Ovaj govor izazvao je oštre kritike predsjednika Palestinske samouprave Mahmuda Abbasa.

Moskva održava s Palestincima prijateljske odnose još iz perioda Sovjetskoga saveza.