Svijet
0

Moskva odbacila optužbe o zauzimanju aerodroma na Krimu

SRNA
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Ruski ambasador u EU Vladimir Čižov odbacio je optužbe nove ukrajinske vlade da je Moskva zauzela dva aerodroma na Krimu.

"Uopšte nema vojnika, ponajmanje ruskih. Međunarodni aerodrom u Simferopolju funkcioniše normalno, a mislim da se to isto može reći za aerodrom Belbek", rekao je Čižov za televizijski kanal Euronews.

Govoreći o "odbrambenim grupama" formiranim na Krimu on je rekao da su se pojavile informacije o takozvanim "vozovima prijateljstva" sa naoružanim pristalicama ukrajinskih demonstranata koji su na putu za Krim. "Naravno da je lokalno stanovništvo zabrinuto", rekao je on.

Novoizabrani premijer Krima Sergej Aksjonov pozvao je danas ruskog predsjednika Vladimira Putina da pomogne u vraćanju "mira i reda" u Autonomnoj Republici Krim.

"Imajući u vidu moju odgovornost za život i bezbjednost građana tražim od predsjednika Vladimira Putina da pomogne da se vrati i mir i red na teritoriji Krima", rekao je Aksjonov, prenijeli su lokalni i ruski mediji.

Komentarišući situaciju na Krimu ruski izaslanik u UN Vitalij Čurkin rekao je juče da su ruske aktivnosti na Krimu u skladu sa sporazumima sa Ukrajinom o bazi Crnomorske flote.

"Imamo sporazum sa Ukrajinom o prisustvu ruske Crnomorske flote u Sevastopolju i djelujemo u skladu sa tim sporazumima", rekao je Čurkin nakon rasprave o Ukrajini u Vijeću sigurnosti UN-a.