Svijet
0

Moskva nazvala provokacijama kritike OSCE-a

FENA
Rusko ministarstvo vanjskih poslova ocijenilo je "provokacijama" kritike Organizacije za sigurnost i suradnju u Evropi (OSCE) vezano za oslobađajuće presude na suđenju za ubistvo ruske novinarke Anne Politkovskaje.

Ruskla diplomatija reagirala je na izjave Miklosa Harasztija, zastupnika medija OSCE-a, koji je osudio "nekažnjavanje" ubica novinarke koja je u Rusiji "pisala o korupciji i kršenju ljudskih prava".

"Ovaj Harasztijev korak ima tendenciozan karakter, čak provokatorski i nanosi štetu vlastima OSCE-a", izjavio je glasnogovornik ruske diplomatije Andrej Nesterenko u svom saopćenju.

"Poštivanje porotničkih presuda bitan je element u demokratskom društvu i u demokratskoj kulturi, koju predstavnik OSCE-a za medije treba da proširi", dodao je on.

"Imamo utisak da predstavnik OSCE-a želi iskoristiti sve izgovore da podigne buku oko takozvanog problema medija u Rusiji", rekao je Nesterenko.

Anna Politkovskaja, novinarka Nove Gazete, jedna od rijetkih koja je pokrivala rat u Čečeniji i kršenja ljudskih prava, ubijena je 7. oktobra 2006. pred svojom zgradom u Moskvi.

Djeca ubijene novinarke kritikovala su presudu porote koja je oslobodila sve osumnjičene povezane s ubistvom. Ovaj dosje vraćen je istražnom odboru tužilaštva.