Svijet
0

VIDEO / Moskva i Washington saglasni o novim sankcijama Iranu

SRNA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Američki predsjednik Barack Obama izjavio je da su on i njegov ruski kolega Dmitrij Medvedev saglasni da će biti razmatrana nova runda sankcija ukoliko Teheran ne odgovori na prijedloge za okončanje nuklearnog spora.

Šefovi diplomatija pet stalnih čanica Savjeta bezbjednosti UN, SAD, Rusija, Velika Britanija, Francuska i Kina plus Njemačka sastali su se u sjedištu UN kako bi nastavili diskusije o nuklearnom programu Irana, za koji Zapad sumnja da je samo pokriće za razvoj atomskog naoružanja.

Teheran negira da pokušava da razvije atomsko naoružanje i da je nuklearni program namijenjen u miroljubive svrhe, prvenstveno za stvaranje električne energije.

"Iran je prekršio previše svojih međunarodnih obaveza", rekao je Obama nakon sastanka sa Medvedevim.

Ruski predsjednik je iznio jasan stav da je Moskva spremna da podrži nove sankcije protiv Irana ukoliko ta zemlja ne promijeni stav prema nuklearnom programu.

Medevev je istakao da je stav Rusije jednostavan - "sankcije su rijetko kada produktivne ali su ponekad neizbježne".

Nešto ranije, francuski predsjednik Nikolas Sarkozy rekao je u obraćanju Generalnoj skupštini UN  da Iran čini "tragičnu grešku" ukoliko smatra da svijet neće odgovoriti na njegov nuklearni program.
Šest sila koje su se sastale u New Yorku ponudile su Iranu ekonomske i političke incijative u zamjenu za obustavljanje obogaćenja uranijuma, ali Teheran još nije zvanično odgovorio na prijedloge.

Sarkozy je u televizijskom intervjuu rekao da Iran ima rok do decembra da odgovori na prijedloge.

Iranski predsjednik Mahmud Ahmadinejad se, takođe obratio Generalnoj skupštini, ali nije pominjao sporni nuklearni program.