Svijet
0

Moskva i Washington riješili "neke probleme"

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je u ponedjeljak da su Moskva i Washington riješili "neke probleme", ne precizirajući koje, i da su postigli dogovor.

"Što se tiče problema u rusko-američkim odnosima, možemo staviti tačku i smatrati ih konačno riješenim", kazao je Putin u Kremlju gdje je razgovarao s američkom državnom tajnicom Condoleezzom Rice i sekretarom za odbranu Robertom Gatesom.

Putin je spomenuo pismo koje mu je uputio američki predsjednik George W. Bush. "To je vrlo ozbiljan dokument i mi smo ga detaljno analizirali", kazao je on ne otkrivajući sadržaj pisma.

"Ako uspijemo da postignemo dogovor oko njegovog sadržaja, moći ćemo kazati da naš dijalog uspješno napreduje", kazao je Putin.

U pismu, američki predsjednik predlaže približavanje koje omogućava da jačaju bilateralni odnosi i spominje "nasljeđe koje će dvojica predsjednika ostaviti budućim generacijama", javlja ruska agencija Interfax.

Što se tiče pitanja oko kojih se ne slažemo "sigurna sam da možemo raditi na njima i vidjeti da li ćemo postići dogovor", izjavila je Condoleezza Rice.

Rusija se žestoko protivi postavljanju američkog proturaketnog štita u Poljakoj i Republici Češkoj jer smatra da je to prijetnja njenoj sigurnosti.