Ruski predsjednik Medvedev
0

"Moskva i Islamabad zajedno u borbi protiv terorizma"

FENA
Dimitrij Medvedev (Foto: Reuters)
Dimitrij Medvedev (Foto: Reuters)
Rusija i Pakistan koordinirat će napore i zajedno će se suprotstavljati terorizmu, izjavio je u četvrtak ruski predsjednik Dmitrij Medvedev tokom razgovora s predsjednikom Pakistana Asifom Alijem Zardarijem u Kremlju.

"Očigledno je da se naše zemlje suočavaju s potpuno istim prijetnjama, imajući u vidu međunarodni terorizam, rekao je Medvedev, nazivajući terorizam glavnim zlom 21. stoljeća", prenosi Itar-Tass.

Ruski predsjednik je ocijenio da se rusko-pakistanski odnosi razvijaju stabilno i postepeno.

"Mislim da naši odnosi nemaju lošu perspektivu, potrebno je samo da intenziviramo ekonomsku saradnju jer smo u posljednje vrijeme poduzeli određene korake u tom pravcu", dodao je Medvedev.

Zardari je, pak, pružio uvjeravanja da narod Pakistana iskreno želi da jača saradnju s Rusijom. Također je izrazio uvjerenje da će njegova posjeta biti "historijska" i da će omogućiti da se okrene nova stranica u odnosima dvije zemlje.

Podsjećajući da je u posljednjoj posjeti Moskvi bio njegov pokojni tast (bivši predsjednik i premijer Zulfikar Ali Bhutto), Zardari je rekao da je sada trenutak da se prizna "koliko važnu ulogu igraju naše zemlje jedna za drugu" i koliko je važna njihova saradnja.

Zardari od 11. do 14. maja boravi u zvaničnoj posjeti Rusiji i najavljeno je da će poslije susreta biti objavljen zajednički kominike dvojice predsjednika i biti potpisani međuvladini sporazumi o aviosaobraćaju i memorandumi o saradnji u oblasti energetike i poljoprivrede. Robna razmjena između dvije zemlje u 2010. godini iznosila je 362,7 miliona dolara.

Ovo je peti susret Medvedeva i Zardarija, koji su ranije razgovarali na marginama međunarodnih skupova u Sočiju, Taškentu, Dušanbeu i Jekaterinburgu.