Rusija
0

Moskva i dalje u dimu

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Dim od požara šuma i tresetišta u petak od ranog jutra obavija rusku prijestonicu, gdje će se temperatura tokom dana primaknuti do 40 stepeni, zbog čega sve veći broj Moskovljana prekriva lice maskama.

Od dima na ulicama prolaznicima se steže grlo, a temperatura je već rano ujutro bila 25 stepeni. Neki stanovnici Moskve nose zaštitne maske čija je prodaja u trgovinama naglu porasla. Drugi prekrivaju lice rupčićima.

"Dim je zahvatio cijeli grad, stanje se pogoršava", rekao je Aleksej Popikov, direktor javnog poduzeća za zaštitu okoliša Mosekomonitoringa.

Vidljivost smanjena na 375 m omela je rad moskovske zračne luke Domodjedova, na jugu prijestonice.

"Avioni polijeću bez ograničenja, ali kod slijetanja kapetani sami donose odluku", rekla je glasnogovornica Elena Galanova, prenijela je agencija Itar-Tass.

"Koncentracija štetnih tvari bila je u srijedu u Moskvi dvadesetorostruko uvećana, rekla je Evgenija Semutnjikova", čelnica Mosekomonitoringa.

"To je ozbiljan razlog da na ulicu ne izlaze ne samo starije osobe, djeca do tri godine, trudnice i oni koji boluju od disajnih i krvožilnih bolesti, već i zdrave osobe", rekla je za dnevnik Rossijsku Gazetu.

Deseci hiljada vatrogasaca, vojnika i spasilaca i dalje se bore sa šumskim požarima koji su do petka opustošili hiljade hektara na zapadu zemlje i odnijeli 50 života.