Svijet
0

Moskva gomila trupe u Abhaziji?

FENA
Gruzijske vlasti tvrde da Moskva nagomilava trupe u Abhaziji, pokrajini na Crnom moru koja je početkom devedesetih bezuspješno pokušala da se izbori za nezavisnost od Gruzije, prenosi Financial Times.

Tenzije između Gruzije i Rusije postoje i nastavljaju da rastu, piše list. Tbilisi uporno optužuje Moskvu da pokušava profitirati u napetoj situaciji i faktički anektirati Abhaziju i Južnu Osetiju, koje su joj inače i naklonjene.

U region je, navodi FT, posljednjih mjeseci navodno poslano preko 200 ruskih vojnika više nego što je bilo planirano, kao i nešto dodatne opreme, uključujući i pet tenkova.

Moskva je smjesta demantirala takve tvrdnje i uzvratila optužbama za provokaciju na račun Gruzije.

Financial Times navodi da je jedini način da se spriječi daljnja ruska vojna ekspanzija i miješanje u unutrašnje stvari susjedne zemlje otvorena podrška Zapada dosadašnjem savezniku, antiruski orijentiranom predsjedniku Mihailu Sakašviliju.

On bi, smatra list, morao da što prije ukine vanredno stanje u zemlji i pokuša da povrati ugled koji je uživao do nedavnih sukoba policije s opozicijom.

To bi, ukoliko bi Sakašvili i na predstojećim izborima "igrao fer", u velikoj mjeri dalo primjer okolnim zemljama i na taj način bilo veliki doprinos razvoju demokratije na prostoru bivšeg SSSR-a.