Svijet
0

Moskva: Demonstracije komunista protiv NATO-a i nezavisnosti Kosova

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Oko hiljadu Rusa demonstriralo je u subotu u centru Moskve, na poziv Komunističke partije, a protiv "agresije" Sjevernoatlantskog saveza (NATO) i nezavisnosti Kosova, povodom 90. godišnjice Crvene armije.

"SAD i NATO izabrali su put fašističke Njemačke. Oni su pokrenuli rat protiv Iraka, oni su uništili Srbiju iščupavši Kosova od njenog bratskog naroda i najsigurnijeg saveznika Rusije iz doba Drugog svjetskog rata", izjavio je, obraćajući se demonstrantima, lider Komunističke partije Genadij Zjuganov, kandidat na predsjedničkim izborima od 2. marta.

"Naši dužnosnici se zadovoljavaju samo praznim izjavama a nemaju hrabrosti da priznaju Abhaziju, Južnu Osetiju i Transdnjestr, proruske neovisne regije u Gruziji i Moldaviji", rekao je on pred spomenikom sovjetskog pjesnika Vladimira Majakovskog.

Demonstranti su mahali crvenim zastavama, nosili portrete Staljina a na transparentima je pisalo "Rusijo, suprodstavi se NATO-u", "Kosovo je srpska zemlja", javio je u subotu AFP.

"NATO predstavlja stvarnu prijetnju za svakog od nas, za svaku rusku porodicu. Ako se nastavi aktuelna politika, teritorijalni integritet naše zemlje bit će doveden u pitanje", rekao je Zjuganov, optuživši Kremlj da "služi interesima Zapada obskrbljujući ga ugljikovodicima".

Prema nedavnoj anketi, koju je proveo ruski Centar za istraživanje javnog mnijenja, Zjuganov bi mogao dobiti devet posto glasova, a kandidat Kremlja Dmitrij Medvedev 61 posto glasova.