Vladimir Putin
0

Moskva će razmotriti svoje veze s EU-om

FENA
Moskva će razmotriti svoje odnose s Evropskom unijom ako njeni interesi u energetskom domenu ne budu uzeti u obzir, izjavio je premijer Vladimir Putin, koji je ocijenio "apsurdnim" zaključke sa sastanka EU-Ukrajina o plinu bez saglasnosti Moskve.

"Ako se interesi Rusije budu ignorirali, onda ćemo biti primorani da razmotrimo principe naših odnosa s EU-om", rekao je on, čiju je izjavu prenijela ruska televizija, nakon potpisivanja zajedničke deklaracije između EU-a i Ukrajine o plinu.

"Taj mi dokument izgleda neprofesionalan i nepromišljen", rekao je on, pozivajući se na tekst potpisan u ponedjeljak, ocjenjujući "apsurdnim" odsustvo Rusije na tom sastanku u Bruxellesu između Evrope i Ukrajine.

"Razmatrati pitanje povećanja isporuka plina preko ukrajinske teritorije bez glavnog isporučioca Rusije je jednostavno apsurdno", rekao je on.

Putin je međutim rekao da je njegova zemlja spremna na "konstruktivan zajednički rad sa svojim partnerima.

Ukrajina, Evropska komisija i Evropska banka za investiranje, Berd i Svjetska banka potpisali su u ponedjeljak "zajedničku deklaraciju" utvrđujući obaveze da Kijev treba da dobije finansijsku podršku Zapada.

Oko 80 posto ruskoga plina, koji se troši u Evropi, prolazi kroz ukrajinsku teritoriju.