Rusija
0

Moskva će popustiti ako SAD prekinu s postavljanjem štita

FENA
Rusija je spremna odustati od planova u sektoru strateškog naoružanja ako Washington prekine razvijanje svoga proturaketnog štita, izjavio je u petak zapovjednik ruskih strateških snaga general Nikolaj Solovcov.

"Ako Amerikanci odustanu od planova za razvijanje proturaketnog štita u istočnoj Evropi i drugih elemenata strateške proturaketne odbrane, reagirat ćemo na odgovarajući način, kazao je on, javlja AFP.

"Nemamo danas ideološkog osnova za konfrontiranje. Provodeći plan razvijanja ruskih strateških snaga, ne pokušavamo nikoga zaplaštii. Djelujemo samo u skladu s realnošću", kazao je general Solovcov.

Sjedinjene Američke Države su planirale raspoređivanje elemenata svog proturaketnog štita u Republici Češkoj i u Poljskoj, što je naljutilo Rusiju koja u tome vidi direktnu prijetnju pred svojim vratima. Moskva je uznemirena, također, zbog mogućeg postavljanja elemenata štita u svemiru.

Isti general je izjavio u srijedu da će Rusija u periodu 2015.-2020. imati nove strateške rakete koje će moći da probiju svaki proturaketni sistem.

On nije precizirao po čemu će se te rakete razlikovati od onih koje Rusija planira rasporediti od 2009. godine i koje će, kako tvrdi Moskva, moći da probiju proturaketni štit.

Visoki američki zvaničnik u State Departmentu John Rood, zadužen za razoružavanje, ocijenio je u srijedu da Moskva, ponavljajući priču o proturaketnom štitu, "testira snagu karaktera" budućeg predsjednika Baracka Obame.