Svijet
0

Moskovske vlasti tvrde da ima terorista u džamijama, muftija kaže da vrijeđaju muslimane

Klix.ba
Jedna od tri moskovske džamije
Jedna od tri moskovske džamije
Grupa moskovskih muftija kako navode tamošnji mediji, odnosno imama, traže od gradskih vlasti da povuku upozorenje o potencijalnim bombašima samoubicama koji se, kako su navele vlasti, neobično ponašaju u džamijama za vrijeme molitve. U upozorenju se navodi kako sumnjive osobe samo koriste džamije za nesmetano sastajanje.

Muftija Hazrat Gizatullin, zamjenik čelnika službene muslimanske organizacije za Rusiju, izjavio je za list Izvestia da će njegova organizacija, odnosno tamošnja islamska zajednica o ovome obavijestiti i moskovski gradski Odjel za multietničku i međureligijsku saradnju.

Ovaj potez je potaknuo mnoge lokalne zajednice u toj zemlji da na svojim web stranicama postave opis osoba koje bi mogle izgledati kao potencijalni teroristi.

"Bombaši samoubice se mogu razlikovati u džamijama po tome što ulaze u neku vrstu meditacije, u zanosu su tokom molitve, odnosno u nekoj su vrsti transa. Osim toga, teroristi mogu zloupotrijebiti džamije kao mjesta svog sastajanja. Pod krinkom molitve mogu ostati u džamiji noću, izgledati bezazleno, a u stvari dogovarati svoje ciljeve", piše između ostalog u obavijesti.

Gradski dužnosnici su potvrdili da je na tekst upozorenja saglasnost dala i Federalna služba sigurnosti u skladu sa strategijom donesenom na sjednici protuterorističke radne grupe krajem decembra.

Muftija Gizatullin pak tvrdi da autori ovog upozorenja imaju iskrivljenu sliku stvarnosti.

"Džamije u Moskvi su noću uvijek zatvorene. Niko preko noći ne može ostati tamo, jer postoje i nadzorne kamere te se provode druge mjere sigurnosti", rekao je on.

Također je dodao da govoriti kako nečije ponašanje ili izgled ukazuju automatski na članstvo u terorističkoj grupi nije primjereno te da vrijeđa osjećaj vjernika i njegovo dostojanstvo.

U lokalnoj gradskoj vlasti pak smatraju da upozorenje ne vrijeđa nikoga, ali da možda nije najkorektnije napisano.

Moskva je u posljednje vrijeme postala grad u koji dolazi jako puno muslimana, posebno sa istoka. Uglavnom dolaze kao radna snaga, a u vrijeme vjerskih praznika u džamijama nema dovoljno mjesta da bi svi mogli obaviti molitvu, jer Moskva ima samo tri džamije. Međutim, lokalno stanovništvo uvijek se protivilo izgradnji novih muslimanskih bogomolja, kao uostalom i vlasti, iako ne tako otvoreno.