Ambasade zatvaraju vrata
0

Moskovljani se guše u dimu, strane diplomate napuštaju Rusiju

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Dim od požara šuma i tresišta i dalje obavija rusku prijestonicu. Gusti dim je zahvatio cijeli grad i stanje se neprestano pogoršava, zbog čega su građani primorani da lice prekrivaju maskama ili maramicama. Koncentracija štetnih tvari je povećana i građanima se savjetuje da uopšte ne izlaze na ulice, a brojne zemlje evakuiraju svoje diplomate iz Moskve.

Zbog pogoršanja ekološke situacije brojne države upozorile su svoje građane da ne posjećuju Moskvu, a mnoge države zatvorile su vrata svojih ambasada i naredile diplomatama da se vrate kući.

Austrija, Poljska i Kanada evakuirale su nekoliko radnika u konzulatima u Moskvi, dok je Njemačka privremeno zatvorila svoj konzularni odjel, izvijestile su strane agencije.

Temperature u Moskvi posljednjih mjesec dana dosežu preko 40 stepeni Celzija zbog čega požari bjesne na sve strane. U subotu je u Moskvi zabilježeno najteže zagađene zaka zabilježeno u 2010. godini. Naime, razina ugljenmonoksida bila je 6,5 puta veća od maksimalno dozvoljene koncentracije, a nivo otrovnih tvari u zraku je bio devet puta iznad normale.

SAD upozorile su svoje građane na rizik od putovanja u Moskvu, a isto je učinila i Velika Britanija. Također, Francuska i Bugarska su pozvale svoje građane da se suzdrže od putovanja u Moskvu i druge pogođene dijelove Rusije.