Rusija
0

Moskovljani danas očekuju kišu na rekordnih 37,7 stepeni

FENA
U Moskvi je u četvrtak drugi put ove nedjelje oboren rekord najviše temperature ikad u tom gradu, a stručnjaci ukazuju da se ova meteorološka anomalija potpuno uklapa u teoriju globalnog otopljenja.

Vazduh u glavnom gradu Rusije zagrijao se u četvrtak do 37,7 stepeni, u odnosu na "samo" 37,5 stepeni, koliko je zabilježeno u ponedjeljak, 26. jula.

Prije ovonedjeljnih rekorda, rekord je čak 90 godina "držala" temperatura od 36,8 stepeni, koliko je zabilježeno 1920. godine.

Ruska hidrometeorološka služba „Rosgidromet" najavila je za večeras zahlađenje - s pljuskovima, vjetrom i padom temperature na 21 stepen.

Zamjenik direktora "Rosgidrometa" Dmitrij Kiktev rekao je da ipak ne može da „obraduje“ Moskovljane i da se situacija neće revolucionarno promijeniti ni naredne sedmice - jer se u ponedeljak i utorak očekuje nova vrućina od 36 i 37 stepeni.

Neuobičajene vrućine pogodile su Moskvu sredinom juna i temperatura vazduha ne spušta se ispod plus 30 stepeni, a danju se približava i do 40.

Po meteorolozima, ova meteorološka anomalija povezuje se sa zadržavanjem anticiklona iznad evropskog dijela Rusije, koji ne omogućava hladnijim i vlažnijim vazdušnim masama da iz Evrope prodru na tu teritoriju i zaobilaze je odlazeći na sjever.

Slična situacija desila se i 1972. godine, kada su juni, juli i august bili topliji nego inače.

Neuobičajene vrućine u Rusiji, koju tradicionalno doživljavamo kao zemlju zime i snega, teme su i svjetskih medija.

Itar-Tass je prenio izjavu načelnika Programa za klimu u Svjetskoj fondaciji za zaštitu netaknute prirode (World Wild Fond - WWF) Alekseja Kokorina da bi neuobičajena vrućina mogla da postane "normalna pojava" do 2070. godine.

Kako je prenio UN radio, Kokorin je rekao da u "srednjoj traci" Rusije vrućina postiže rekordne temperature, a neobično je koliko taj talas traje. Najduži period neuobičajene vrućine od tri nedjelje registrovan je u Rusiji 1936. godine, a nikad se nije desilo da vrućina traje duže od mjesec dana.

Prema Kokorinovim riječima, naučnici za sada ne mogu da kažu s preciznošću kada će se i u kojim uslovima broj vrelih talasa povećavati, ali prema procjenama poslije neviđene vrućine u Francuskoj 2003. godine, kada je umrlo hiljadu osoba, vrućina bi do 2070. mogla da postane uobičajena pojava, ukoliko čovječanstvo ne preduzme napore za smanjenje izbacivanja štetnih plinova.

Stručnjaci WWF-a, međutim, smatraju da bi takvi fenomeni mogli da se ustale i ranije.

"Po teoriji globalnog otopljavanja uz nevelik prosječan rast temperature (za jedan, dva stepena) veoma raste broj opasnih meteoroloških pojava, u koje spadaju i velike hladnoće (kao prošle zime) i talasi neuobičajene vrućine. Ono što smo vidjeli posljednjih dana apsolutno pripada teoriji globalnog otopljenja", rekao je stručnjak WWF-a, prenosi Tanjug.