Pozvao na dijalog
7

Morsi: Podržavam prava na proteste, ali mnogima je plaćeno za to

Klix.ba
Egipatski predsjednik Mohammed Morsi je pozvao opoziciju na održavanje sastanka u subotu kako bi se umirila trenutna politička situacija. Morsi se naciji obratio nekoliko sati nakon što je pet osoba poginulo, a još 644 ljudi povrijeđeno, u sukobima između njegovih pristalica i opozicije.

Morsi je rekao da podržava prava na proteste, ali je također rekao i da je nekim ljudima plaćeno da izazivaju nasilje. U međuvremenu je Muslimansko bratstvo, koje je podržalo Morsija tokom predsjedničke kampanje, izjavilo da je zapaljeno njihovo sjedište u Kairu.

U govoru koji je prenošen na televiziji, Morsi je izrazio žaljenje zbog izgubljenih života. Rekao je da je zatvoreno 80-ak osoba koje su bile povezane sa nasilnim incidentima. Za posljednje nasilne demonstracije je optužio pristalice bivšeg režima Hosnija Mubaraka. Također je naveo da se njegov dekret, kojim je dobio veliku moć, može modifikovati, prenosi BBC.

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Barack Obama je pozdravio Morsijevu želju za dijalogom, ali je naveo da ti razgovori moraju biti bez unaprijed postavljenih uslova.

Morsi je naveo i da će referendum o novom ustavu biti održan 15. decembra te da će nakon njegovog održavanja on ponovo izgubiti sve moći dobijene dekretom, bez obzira na to kakav bude ishod referenduma.

Prema nekim informacijama Šestoaprilski pokret, koji je igrao ključnu ulogu u zbacivanju Mubaraka sa vlasti, je već odbio Morsijev prijedlog o razgovorima. Ova aktivistička grupa je već pozvala na nove proteste.

U četvrtak je vojska postavila barikade ispred predsjedničke palate.