Svijet
0

More će progutati 2.000 otoka u Indoneziji do 2030.

FENA
Rastući nivoi mora zbog globalnog zagrijavanja mogli bi potopiti oko 2.000 otoka u Indoneziji do 2030. godine, izjavio je u ponedjeljak indonezijski ministar za okoliš.

Procjena ministra Rachmata Witoleara dosad je najsumornija izjava indonezijske vlade o posljedicama globalnog zagrijavanja po tu zemlju jugoistočne Azije, koju sačinjava oko 18.000 otoka, od kojih je većina nenaseljena, javio je AP.

"To je veoma, veoma ozbiljno", izjavio je on na konferenciji za štampu kojoj je prisustvovao Yvo de Boer, izvršni sekretar UN-ovog sekretarijata za klimu.

Witoelar je izjavio kako su značajne naučne studije pokazale da će more progutati oko 2.000 otoka do 2030. godine. On nije kazao da li su ugroženi otoci naseljeni ili ne.

Ministar za okoliš također je izjavio kako se očekuju nestašice riže u narednoj godini zbog divljeg vremena za koje se krive klimatske promjene.

"Strahuje da će doći do manjka u proizvodnji riže iduće godine zbog promjena u vremenu jer farmeri nisu naviknuti na ovo", kazao je.

De Boer je u Džakarti kako bi raspravljao na UN-ovom samitu o klimatskim promjenama koji će se u ovoj godini održati na turističkom otoku Baliju. Ministri za okoliš iz 80 zemalja sastat će se kako bi započeli razgovore o tome kakvu akciju treba poduzeti nakon prvog perioda preuzimanja obaveza Protokola iz Kyota koji ističe u 2012.