Španski ministar
0

Moratinos kandidat za šefa diplomatije EU-a

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Španski ministar vanjskih poslova Miguel Ángel Moratinos predložen je kao kandidat za mjesto visokog predstavnika Evropske unije za vanjske poslove, saopćio je u utorak španski premijer Jose Luis Rodriguez Sapatero.

Kako ocjenjuje agencija Reuters, odluka Španije da objavi kandidaturu Moratinesa tek u utorak popodne potvrđuje da između 27 članica Unije postoji neslaganje oko raspodjele visokih pozicija.

Vlade evropskih zemalja trebale bi u četvrtak, na vanrednom samitu EU-a u Bruxellesu, da donesuu odluku o tome ko će biti novi predstavnik za vanjske poslove Unije.

Šef španske diplomatije Moratinos je karijerni diplomat, koji se nalazio na mjestu specijalnog predstavnika EU-a za Bliski istok.

Kada je riječ o kandidaturi za šefa diplomatije EU-a, Moratinosu ne ide u prilog princip po kojem Unija ne dodjeljuje više visokih pozicija jednoj regiji, s obzirom na to da je predsjednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso Portugalac.

Kao kandidati za ovu poziciju, pored Moratinosa, spominju se i talijanski dužnosnici Massimo D 'Alema i Giuliano Amato, kao i Finac Olli Rehn.

Britanski ministar vanjskih poslova David Miliband dugo je smatran favoritom za mjesto šefa diplomatije EU-a, iako je izjavio da taj posao ne može prihvatiti, podsjeća britanska agencija.