Obama Mubaraku
0

"Moraš poduzeti konkretne korake"

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Američki predsjednik Barack Obama izjavio je da je rekao egipatskom predsjedniku Hosniju Munaraku u petak navečer da mora poduzeti "konkretne korake" u proširivanju prava te da se mora suzdržati nasilja protiv demonstranata, koji su preplavili ulice Kaira i drugih gradova, prenosi Associated Press.

"Sigurno je da dolaze teški dani , ali će Sjedinjene Američke Države nastaviti borbu za zaštitu prava egipatskog naroda i radit će sa njihovom vladom u potrazi za budućnosti koja je slobodnija i sa više nade", rekao je Obama novinarima.

Predsjednik SAD-a novinarima se obratio nakon dugog razgovora sa Mubarakom. Polusatni razgovor obavljen je nakon poziva iz Bijele kuće.

Razgovor je uslijedio kratko nakon što se Mubarak obratio naciji putem TV-ekrana, rekavši da će raspustiti vladu i formirati novu koja će ubrzati reforme. U isto vrijeme, rekao je da nasilje demonstranata neće biti tolerisano.

Prije Obaminog govora sekretar za odnose sa javnošću Bijele kuće Robert Gibbs rekao je da bi američka administracija mogla uskratiti 1,5 milijardi dolara pomoći Egiptu, što će zavisiti od Mubarakovog odgovora na demonstracije.

Obama je ponovio zahtjev državnog sekretara Hillary Clinton da egipatska vlada omogući pristup internetu i društvenim mrežama.