Bolivija
0

Morales štrajkuje glađu zbog izbornog zakona

FENA
Predsjednik Bolivije Evo Morales stupio je u četvrtak u štrajk glađu kako bi izvršio pritisak na Kongres da usvoji izborni zakon koji bi mu omogućio da uspostavi kontrolu u parlamentu poslije opštih izbora u decembru.
  • Suočeni s nemarom grupe neoliberalnih poslanika, nismo imali drugog izbora nego da stupimo u štrajk glađu. Oni ne žele da usvoje zakon koji osigurava primjenu ustava, rekao je Morales novinarima u predsjedničkoj palati u La Pazu, javile su u četvrtak agencije.

Morales sa savezničkim strankama kontroliše Donji dom, ali opozicija u svojim rukama drži Senat, što njegovim protivnicima omogućava da blokiraju usvajanje zakona kojim se predviđa reforma izbornog zakonodavstva.

Napetost u vezi izbornog zakona porasla je dodatno prošle sedmice kad su se pripadnici vladajućeg Pokreta za socijalizam (MAS) sukobili s opozicijom u vezi zakona koji bi mogao da ide u prilog lijevičarskom predsjedniku jer predviđa više poslaničkih mjesta za siromašnije oblasti, u toj, inače, najsiromašnijoj zemlji Južne Amerike.

Novi ustav Bolivije, koji je više od 60 posto građana podržalo na referendumu krajem januara, predviđa veća ovlaštenja za domorodačko stanovništvo, ukazala je agencija Reuters.

Ustav predviđa i da Kongres usvoji izborni zakon po kome bi opšti izbori bili održani 6. decembra.