Svijet
0

Monti: Sedam dana do apokalipse

FENA
Mario Monti (Foto: Arhiv/AFP)
Mario Monti (Foto: Arhiv/AFP)
Italijanski premijer Mario Monti je poručio da će sudbina eurozone biti poznata za sedam dana i da postoji ozbiljna opasnost od “smrtonosne spirale”.

On kaže da bi to ugrozilo političku i ekonomsku budućnost Evrope. Monti je upozorio na “apokaliptični ishod” u slučaju da razgovori koji će biti vođeni između čelnih ljudi četiri najjače evropske zemlje propadnu, prenosi britanski Gardijan.

Italijanski lider će sljedeće sedmice razgovarati sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, francuskim predsjednikom Francoisom Hollandeom i španskim premijerom Marianom Rahoyem u pokušaju da se započne put ka spasu eura i eurozone. Italijanski premijer je rekao da lideri eurozone rade na planu koji će zaustaviti širenje dužničke krize, ali i zadovoljiti odbijanje Njemačke da sankcioniše finansijsku neodgovornost.

"Njegovo usvajanje bi bio znak da eurozona želi daljnju integraciju", kaže Monti i navodi da u minimalne uvjete za pozitivni ishod spadaju uspostavljanje čvršće bankarske unije, sa centralizovanom kontrolom, kao i postojanje zajedničkog evropskog fonda koji bi služio kao garancija za ugrožene evropske privrede.

“U slučaju da ne napravimo pravi dogovor i samit ne bude uspješan, pritisak špekulanata na pojedine zemlje bi bio sve jači, a najslabije zemlje bi bile drastično ugrožene”, rekao je Monti.

On je dodao da špekulativni napadi ne bi bili fokusirani samo na one koji su se oglušili o uputstva EU, već i na zemlje kao što je Italija, za koju je rekao da poštuje pravila, ali vuče dugove iz prošlosti.

“Veći dio Evrope bi morao da se nosi sa sve većim kreditnim kamatama, što bi posredno uticalo na privredu, a to je u suprotnosti sa onim što je potrebno za privredni rast”, rekao je Monti, prenosi B92.

Premijer Italije je dodao bi da u slučaju da pregovori propadnu, frustracija javnosti prema Evropi dodatno narasla.

“Ako na samitu brzo ne riješimo probleme, mišljenje javnosti, ali i država će se promijeniti i biće protiv veće integracije. Začeci takvog mišljenja se već vide, čak i u Italiji koja je uvijek bila proevropska, ali više nije”, rekao je Monti.