Svijet
0

Monti dobio povjerenje talijanskog Parlamenta

FENA
Mario Monti (Foto: Arhiv/AFP)
Mario Monti (Foto: Arhiv/AFP)
Italijanski premijer Mario Monti u utorak je uspješno prošao prva dva od četiri kruga glasanja o povjerenju održana kako bi se ubrzalo usvajanje njegove reforme radnog zakonodavstva koju su kritikovali i sindikati radnika i mnoga preduzeća.

Posljednja dva glasanja i konačno odobrenje reforme održat će se u srijedu, javlja Reuters.

Ako vlada izgubi jedno od glasanja, Monti bi morao dati ostavku. Međutim smatra se da će premijer dobiti povjerenje jer glavne stranke, iako nerado, podržavaju njegovu tehnokratsku vladu i obećale su mu dati podršku.

Montijeva koalicija ljevice i desnice postala je nezadovoljna premijerom kada je njegova popularnost spala na 33 posto sa 71 posto koju je imao kada je preuzeo funkciju u novembru.

Montijev prethodnik Silvio Berlusconi, nakon ručka s premijerom u utorak, izjavio je da tri četvrtine pristalica njegove stranke Narod slobode ne odobrava novu vladu.

Berlusconi je također izjavio da će njegova stranka nastaviti podržavati Montija zbog osjećaja odgovornosti zbog trenutne dužničke krize u eurozoni.

Monti je prošle sedmice zatražio svojih političkih pristalica da prihvate reformu da bi ojačali njegov politički kredibilitet prije pregovora o budućosti eura na samitu EU-a u utorak.

Reforme imaju za cilj olakšati postupak davanja otkaza, proširiti olakšice i pomoć za nezaposlene od 2017. i okončati zloupotrebu pri oblicima privremenog zapošljavanja koje su poslodavci često koristili kako bi izbjegli stalni radni odnos.

Da bi se reforme prihvatile prije samita, Monti je obećao da će u narednim mjesecima odvojeno uvoditi neke korektivne mjere.