Uprkos strahu mještana
0

Monstrum Fritzl dobio dozvolu za veliki građevinski poduhvat

Sarajevo-x.com
Foto: SkyNews
Foto: SkyNews
Austrijski monstrum Josef Fritzl dobio je dozvolu za veliki građevinski projekt koji će realizovati iz svoje zatvorske ćelije. Fritzl, koji je držao svoju kćerku u podrumu 24 godine te je za to vrijeme silovao, želi izgraditi 13 kuća, poslovnu zgradu i podzemnu garažu u njegovom rodnom gradu Amstettenu, piše "Daily Mail".

On je izgradio impresivan niz nekretnina prije nego što je njegova kćer Elisabeth pobjegla iz zatočeništva u kojem mu je rodila sedmero djece.

Predloženi projekt je samo 450 metara udaljen od porodične kuće gdje je sagradio tamnicu u kojoj je još 1984. zarobio Elisabeth, kada je imala 18 godina. Fritzl je podnio zahtjev za dozvolu 2006, dvije godine prije nego što je njegova porodica otkrila njegovu monstruoznu tajnu. On je bankrotirao nedugo nakon što je osuđen na doživotnu zatvorsku kaznu zbog silovanja i zlostavljanja, te za ubistvo iz nehata jedno od sedmero djece koje je Elisabeth rodila u zatočeništvu.

No, Fritzl je sad dobio dozovlu uprkos činjenici da je mještane strah objekata koji će imati naziv "Fritzl Towers".

Austrijski mediji su izvijestili da je Elisabeth (43), koja živi sa šestero preživjele djece u malom selu nedaleko od Amstettena, bila bijesna zbog vijesti. Ono što je nejasno jeste ko će na kraju imati koristi od projekta, Fritzl, njegove žrtve ili njegovi kreditori. Mjesni načelnik Herbert Katzengruber je istakao kako nije bilo razloga da odbije projekt, iako on, kako je kazao, u potpunosti razumije nezadovoljstvo ljudi.

Fritzl je prošle sedmice dao svoj prvi intervju u zatvoru, na osnovu kojeg se da zaključiti da se ne kaje zbog onog što je činio.