Svijet
0

Monitoring izbora određuje zemlja koja poziva posmatrače

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Konkretne forme monitoringa izbora određuje zemlja koja poziva promatrače, i dok OSCE ne odobri konkretnija pravila pozivanja Rusija će djelovati u skladu sa svojim međunarodnim obavezama, izjavio je danas u Minsku ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.

"Neophodno je osigurati jedinstven pristup međunarodnom monitoringu izbora", rekao je ruski ministar, dodavši da Rusija želi da se izrade jasna pravila za sve na osnovu kojih će Biro OSCE-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) organizirati svoje aktivnosti.

Podsjećajući da se već više od dvije godine razmatraju i blokiraju ruski prijedlozi za izradu takvih standarda, Lavrov je izrazio nadu da će novo rukovodstvo ODIHR-a i Parlamentarna skupština OSCE-a pokloniti više pažnje otklanjanju nezdrave situacije vezane za međunarodno promatranje izbora.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Lavrovom, bjeloruski ministar vanjskih poslova Sergej Maratinov optužio je ODIHR da koristi različite standarde pri ocjeni izbora u različitim zemljama.

Prema njegovim riječima, Biro šalje različit broj promatrača, daje različite zaključke i ocjene u zavisnosti od zemlje.

Kako je prenio američki "Washington Post", predstavnik ODIHR-a Curtis Budden je nagovijestio da bi Biro mogao da odustane od slanja promatrača i na predsjedničke izbore u Rusiji, koji će biti održani 2. marta.

"Ako uvjeti ne budu promijenjeni, mi ne možemo da radimo", rekao je Budden, navodeći da je Moskva uputila pozive za 70 promatrača i da se njima dozvoljava da dođu u Rusiju tri dana pred izbore.

Biro je na predsjedničke izbore 2004. godine poslao 397 promatrača u kratkoročnoj i dugoročnoj misiji.

Centralna izborna komisija pozvat će oko 400 promatrača za predsjedničke izbore.

ODIHR, sa sjedištem u Varšavi, nije uputio promatrače na parlamentarne izbore u Rusiji, nezadovoljan brojem pozvanih promatrača (70) i rokovima u kojem su pozivi upućeni.

Rusija je tada saopćila da je svoju obavezu o pozivanju promatrača ispunila i da je ta odluka rukovodstva ODIHR-a politizirana, s namjerom da se baci sjenka na legalnost izbornog procesa u Rusiji.