Svijet
0

Molitvom protiv pobačaja: Kršćanski aktivisti pred hrvatskim bolnicama

Piše: M. S.
(Facebook/40 dana za život-Vukovar)
U jeku borbe protiv onemogućavanja prava na izbor koja se dešava u Poljskoj ovih dana, u Hrvatskoj je u toku jedna potpuno drugačija inicijativa. Kršćanski aktivisti pokrenuli su krajem septembra inicijativu kojom nastoje ograničiti reproduktivna prava žena.

Inicijativa "40 dana za život" organizuje okupljanja vjernika ispred bolnica, gdje se mole u nadi da će žene odgovoriti od pobačaja.

Iz inicijative pokrenute prije dvije godine navode da u njoj trenutno učestvuje 6.000 ljudi u 20 hrvatskih gradova.

Vizija ove inicijative sastoji se u zaustavljanju pobačaja u hrvatskom narodu i spasu duša.

"Fokusiranost na dar života, koji kroz molitvu, post i miroljubivo bdijenje vapi Bogu kako bi On, svojom moći, zaustavio pobačaj", piše na stranici inicijative.

Kampanju koju vodi "40 dana za život" osudile su mnoge organizacije za ljudska prava, podržavajući pravo žena na izbor i tjelesnu autonomiju.

Inicijativa "Obrani pravo na izbor" bori se protiv grupa koje bi ograničile ili zabranile pravo na abortus.

"Svaka inicijativa koja želi izmanipulirati žene i ograničiti im pravo na raspolaganje vlastitim tijelom napad je ne samo na kvalitet života žena i njihovih porodica, nego i na društvo općenito, pokušavajući ga transformirati u represivno i isključivo. Ne dopustimo da se različitim zakulisnim igrama pobačaj nastavlja kriminalizirati! Ne dozvolimo da nam se 'dogode' Poljska ili Mađarska!", navode iz ove inicijative.

Proteste protiv abortusa koji se dešavaju posljednjih nekoliko godina u Hrvatskoj i stanje u kome je pravo žena na pobačaj ograničeno prizivom svijesti ginekologa kritikuje i UN-ov Odbor CEDAW u svojim zaključnim preporukama Hrvatskoj.