Svijet
1

Molitve širom Južnoafričke Republike za Nelsona Mandelu

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Bivši predsjednik Južnoafričke Republike Nelson Mandela već dva dana se nalazi u bolnici zbog plućne infekcije, dok se Južnoafrikanci mole za njegovo zdravlje.

U bolnicu u Pretoriji prebačen je u subotu nakon što mu se zdravstveno stanje pogoršalo.

Na naslovnoj stranici "Sunday Timesa" uz Mandelinu fotografiju stoji naslov "Vrijeme je da ga pustimo da ode".

U crkvi Regina Mundi u Sovetu, naselju nadomak Johannesburga gdje je Mandela dugo živio i gdje se vratio nakon 27 godina provedenih u zatvoru, okupilo se mnoštvo ljudi koji se mole za njegovo zdravlje.

Mandela (94) je ove godine već nekoliko puta hospitaliziran zbog plućnih infekcija i upale pluća. Zdravlje ovog dobitnika Nobelove nagrade za mir 1993. godine, heroja borbe protiv apartheida, posljednjih je nekoliko godina vrlo krhko. 'Madiba', kako ga iz milja zovu, trebao bi u srpnju proslaviti 95. rođendan.

Njegovi problemi s plućima počeli su još dok je kao politički zatvorenik za vrijeme apartheida bio na 27-godišnjoj robiji, tokom koje je obolio od tuberkuloze.

U vrijeme Božića 2012. godine bio je i na operaciji žučnih kamenaca. Bio je to jedan od njegovih najdužih boravaka u bolnici od kada je izašao iz zatvora 1990. godine. Mandela je zadnji put hospitaliziran u martu. Nakon izlaska iz bolnice samo se jednom pojavio u javnosti, vidno oslabljen.