Svijet
0

Moldovska separatistička regija priznala Južnu Osetiju i Abhaziju

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Separatistička moldovska regija Pridnjestrovlje u nedjelju je, slijedeći primjer Rusije, priznala odmetnute gruzijske pokrajine Abhaziju i Južnu Osetiju kao nezavisne države.

Pridnjestrovlje (Transnistrija), međutim, ni samo nije međunarodno priznato kao nezavisna država nego je de facto nezavisno od Moldove od 2.9.1990. kada je jednostrano proglasilo nezavisnost te se uz pomoć ruskih, kozačkih i ukrajinskih dobrovoljaca i 14. ruske (bivše sovjetske) armije, uspješno oduprlo pokušaju moldovskih vlasti da ga stave pod kontrolu u Pridnjestrovskom ratu.

Od 1992. godine je na snazi primirje, a Vijeće Evrope priznaje Pridnjestrovlje kao područje "zamrznutog sukoba". Suverenitet Pridnjestrovlja je predmet spora iako se Pridnjestrovlje smatra nezavisnom i suverenom državom.

"Međusobno smo se priznali kao suverene države", rekao je u nedjelju samoproglašeni predsjednik Pridnjestrovlja Igor Smirnov na konferenciji za javnost. "Još jedanput čestitam našoj braći u Abhaziji i Južnoj Osetiji", dodao je Smirnov.

Pridnjestrovlje je jedna od regija "zamrznutih sukoba" koji su izbili nakon raspada bivšeg Sovjetskog saveza. U to se ubrajaju i sporne gruzijske regije kao i Nagorno-Karabah zbog kojeg je izbio sukob između Azerbajdžana i Armenije tijekom 90-tih godina.

Nagorno-Karabah je također priznao Južnu Osetiju i Abhaziju. Ruske saveznice Bjelorusija i Venecuela izrazile su podršku ruskom priznanju J. Osetije i Abhazije, prenosi Hina, ali same ih još nisu priznale.