Svijet
0

Moldavija ponovo broji glasačke listiće

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Moldavija je u srijedu pristupila ponovnom brojanju glasačkih listića nakon osporavanja općih izbora iza kojih su uslijedili nemiri, izjavili su zvaničnici ove bivše sovjetske republike.

"Centralna izborna komisija će saopćiti rezultate izbora nakon prebrojavanja glasova, u periodu koji je predvidio zakon", izjavila je Renata Lapti, zamjenica predsjednika komisije.

Prebrojavanje bi trebalo da bude završeno na raznim biralištima, a podaci će biti na raspolaganju izbornoj komisiji do petka, kazala je ona.

Ustavni sud je u nedjelju naredio da se ponovo prebroje glasovi, nakon što su rezultati izbora održanih 5. aprila osporeni.

Glavni zvaničnici opozicije su dali do znanja da neće učestvovati u novom prebrojavanju koje su nazvali "farsom" što su je orkestrirali komunisti pobjednici na izborima.

Opozicija smatra da su komunističke vlasti uključile veliki broj fantomskih birača na izborne liste i da novo prebrojavanje glasova neće otkriti nikakvu prevaru.

"Dokazat ćemo društvu i međunarodnoj zajednici da su komunisti ukrali izbore", kazao je Serafim Urechean, lider saveza Naša Moldavija.

Tri opozicijske stranke su sakupile 36 posto glasova, dok su komunisti osvojili oko 50 posto glasova, prema zvaničnim rezultataima.