Svijet
0

Mogući teroristički napadi u Njemačkoj

FENA
Teroristička mreža Al-Qaida planira napade u Njemačkoj i aktivno vrbuje teroriste na njemačkom internetu, izjavili su u petak državni ministar unutarnjih poslova August Hanning i rukovodioci kriminalističke policije i obavještajnih službi.

"Imamo indicije prema kojim, osim napada u Sauerlandu koji su bili planirani početkom septembra, postoje i drugi planovi za napade", izjavio je potpredsjednik savezne kriminalističke policije Bernhard Falk za dnevni list Die Welt u izdanju od petka.

"Vođe mreže Osame bin Ladena, koji imaju utočište u pograničnom afganistansko-pakistanskom regionu, donijele su odluku da izvrše napade u Njemačkoj", kazao je Hanning za iste novine i dodao da je Al-Qaida ponovo uspostavila "operativni kapacitet".

"Bojimo se da ubuduće nećemo moći da osujetimo svaku terorističku operaciju", kazao je on.

Mreža Osame bin Ladena regrutira muslimane iz Njemačke i obučava ih u kampovima za obuku u Pakistanu. Često se radi o Nijemcima koji su prešli na islam ili o mladim Turcima, koji se nakon obuke vrate u Njemačku, kazao je Hanning.

Prema riječima glasnogovornika, Hanning ne želi da "pothranjuje paniku", ali smatra da "javnost ima pravo da bude informirana".

Heinz Fromm, koji rukovodi unutarnjim obavještajnim službama, a na kojeg se poziva Die Welt, navodi da se za "Al-Qaidinu internet ofanzivu" zna već godinu dana.

Njemačko angažiranje u Afganistanu je, kako smatraju kriminalistička policija i tajne službe, glavni razlog radikalizacije Al-Qaide prema Njemačkoj.