Shimon Peres
0

Mogući pregovori s Hamasom

FENA
Shimon Peres
Shimon Peres
Izraelski predsjednik Shimon Peres kazao je u intervjuu objavljenom u utorak da su mogući mirovni pregovori s palestinskim islamističkim pokretom Hamas kojeg Izrael smatra terorističkom organizacijom.

"Naziv me ne interesira. Ono što je važno, to je sadržaj. Sve je moguće, jer Hamas također ima problema i nije tako jak", kazao je Peres u intervjuu datom internetskim novinama Y-net povodom 63. godišnjice stvaranja Izraela.

Predsjednik države je podsjetio kako su mu kada je započeo pregovore s palestinskim vođom Jaserom Arafatom govorili da ništa neće postići, a ja danas isto mislim u vezi s Hamasom".

On je aludirao na tajne pregovore s Organizacijom za oslobođenje Palestine koji su prethodili sporazumima o palestinskoj autonomiji potpisanim u Oslu 1993.

Hamas se izlaže ekonomskim sankcijama ako odbaci principe za koje međunarodna zajednica očekuje da će ih prihvatiti, a to su priznanje izraelske države, odustajanje od nasilja i sporazumi koje Palestinci treba da zaključe s Izraelom.

"U svakom pregovaranju, svaka strana želi da dokaže svojima da je jaka, agresivna i da neće odustati ni od čega. Ali, lideri znaju da nema izbora i da se mora postići mir", kazao je on.

Na pitanje o sporazumu o pomirenju zaključenom 27. aprila između Hamasa i laičke stranke Fatah predsjednika Mahmuda Abasa, Peres je kazao: "Ako hoće da se ujedinjuju, neka se ujedinjuju. Mi govorimo o sigurnosnim pitanjima koja se nas tiču, a ako oni formiraju savez s organizacijom koja uništava Izrael to više nije unutarnje palestinsko pitanje nego vanjskopolitička stvar koja se nas tiče".