Tomislav Nikolić
0

"Mogući nemiri na jugu centralne Srbije"

FENA
Šef poslaničke grupe "Napred Srbijo" Tomislav Nikolić izjavio je u nedjelju da se mogu očekivati nemiri na jugu centralne Srbije zato što Albancima ne odgovara prisustvo srpske države u Preševu i Bujanovcu.

Nikolić je novinarima u Skupštini Srbije, povodom protesta u tim općinama, rekao da je srpska država na jugu centralne Srbije prisutna isključivo preko Kopnene zone sigurnosti.

"Nismo uspjeli da uspostavimo kontakt i pravi dijalog s političkim predstavnicima Albanaca", rekao je Nikolić i dodao da se Albanci, koji se predstavljaju kao političke vođe, nalaze pod tutorstvom političkih lidera iz Prištine.

"Tu ne možete da očekujete nikavu saradnju s državnim organima Srbije. Nihova je želja da se prvo Preševo i Bujanovac, a poslije Medveđa i drugi krajevi Srbije izbore za neku vrstu nezavisnosti, a kasnije priključe tzv. nezavisnoj državi Kosovo", smatra Nikolić.

On je ocijeno da je to scenario koji će "oni sistematski provoditi, a Srbija mora da zna kako će da odgovori".

Šefica poslaničke grupe "Za evropsku Srbiju" Nada Kolundžija ocijenila je da hapšenje osumnjičenih za teške zločine ne bi smjelo da bude povod i razlog za nemire i destabilizaciju na jugu centralne Srbije.

Ona je novinarima u Skupštini Srbije rekla, povodom protesta u Preševu, da očekuje punu odgovornost i albanskih lidera iz Preševa, Bujanovca i Medveđe i odgovornost građana, javlja Tanjug.

"Država je u obavezi da, provodeći zakone, hapsi sve one za koje postoji sumnja da su počinili tako teške zločine. Mislim da je interes svih građana Srbije, pa i građana Preševa, da svi zločini budu kažnjeni i svi zločinci privedeni pravdi", naglasila je ona.

Kolundžija je dodala da vjeruje da će jug Srbije biti stabilan, istakavši da je odgovornost za stabilonost na Kosovu preuzela međunarodna zajednica i da će i tamo biti osigurana stabilnost i sigurnost građana srpske nacinalnosti.

"Što se tiče juga Srbije, nadležne institucije zaštitit će svakog građanina", naglasila je Kolundžija.