Svijet
16

Mogući događaji u 2015.: Teroristički napad na SAD i kriza u Sjevernoj Koreji

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Godina 2015. bit će obilježena burnim političkim događajima ako je suditi prema analitičarima iz Sjedinjenih Američkih Država.

Na samom vrhu prioriteta američke vanjske politike jeste praćenje razvoja situacije na Bliskom istoku, tačnije u Iraku i Siriji, a zbog uticaja militanata Islamske države (IDIL).

Vijeće za vanjsku politiku (CFR) i njen Centar za preventivne akcije (CPA) predviđaju nekoliko potencijalnih konflikata koji bi mogli eruptirati u nadolazećoj godini. CPA je suzila spisak od približno hiljadu tačaka mogućeg konflikta, a na osnovu mišljenja 2.200 eksperata, akademika i stručnjaka za vanjsku politiku.

Deset najvećih potencijalnih žarišta čija je bitnost uslovljena američkim interesima počinje sa spomenutim IDIL-om, a devet dodatnih scenarija otvaraju razne mogućnosti koje će biti od značaja za američku vlast.

1. Intenziviranje sukoba u Iraku zbog prisutnosti IDIL-a 2. Veliki teroristički napad na tlu SAD-a ili države saveznice 3. Cyber napad na važne strukture Sjedinjenih Američkih Država 4. Opasna kriza u Sjevernoj Koreji 5. Obnovljena prijetnja od izraelskog napada na Iran 6. Oružani sukob u Južnom kineskom moru

  1. Eskalacija nasilja u Siriji
  2. Povećani sukobi i nestabilnost u Afganistanu
  3. Povećani sukobi u istočnoj Ukrajini
  4. Još veće tenzije između Izraela i palestinskih vlasti.