WHO
0

Moguće proglašenje pandemije svinjske gripe

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) u četvrtak će okupiti svoje stručnjake za gripu i mogla bi preporučiti objavu pandemije svinjske gripe, rekao je jedan glasnogovornik organizacije.

WHO je u utorak navela da je 'vrlo, vrlo blizu' prijelaz na šesti, maksimalni stepen pandemije gripe stoljeća. Organizacija se u srijedu konsultirala sa zemljama u kojima ima najviše zaraženih svinjskom odnosno novom gripom kako bi odredila postoje li neprijeporni znanstveni dokazi o širenju virusa. Virus A (H1N1) svinjske gripe je zarazio 27.737 osoba u 74 zemlje i usmrtio 141 osobu, prema posljednjim podacima koje je WHO objavila u srijedu u kojem se posebice zamjećuje veliko širenje epidemije u Čileu.

Zabilježen je i nagli porast broja slučajeva H1N1 u Australiji gdje je petero osoba primljeno na odjele za intenzivnu njegu, a zabilježena su 1.263 slučaja zaraženih 'svinjskom gripom'. Međutim, australijske vlasti u četvrtak su stale u odbranu svojih mjere protiv širenja H1N1 saopćivši da je veliki broj slučajeva, od kojih je većina zabilježena u južnoj državi Victoriji, rezultat masovnog testiranja i uobičajene zimske sezone gripe.

  • U posljednja dvije sedmice testirali smo 5.500 osoba, što je više nego što smo testirali u našoj cijeloj sezoni gripe. Ako podvrgnute testiranju toliko puno ljudi sigurno ćete nešto naći. Posvuda u svijetu, u SAD-u i Kanadi, testiraju se samo najteži slučajevi, rekao je premijer Victorije John Brumby.

Njemačke vlasti potvrdile su 27 slučajeva virusa gripe H1N1 u jednoj školi u zapadnom gradu Duesseldorfu, saopćilo je u četvrtak ministarstvo zdravstva u saveznoj državi Sjevernoj Rajni Vestfaliji. Svi su slučajevi otkriveni u japanskoj školi u srijedu navečer, rekla je glasnogovornica ministarstva Kathrin Rebbe. Škola je zatvorena do iduće sedmice, a zaraženi učenici su u karanteni.

Vlasti Hong Konga su u četvrtak odredile zatvaranje osnovnih škola i vrtića nakon što se 12 učenika zarazilo virusom gripe A (H1N1).

  • Osnovne škole i vrtići će ostati zatvoreni dvije sedmice kako bi se zaustavilo širenje virusa tzv. nove ili svinjske gripe, rekao je šef policije Donald Tsang.

Nije otkriven izvor zaraze 12 učenika, niti je utvrđena veza s osobama koje su putovale u inozemstvo. Sanitarne vlasti te bivše britanske kolonije su u srijedu objavile prvi slučaj gripe A (H1N1) na otoku kod jednog 55-godišnjaka koji je bio u kontaktu s osobom zaraženom virusom, prenosi u četvrtak Hina.