Svijet
0

Moguće oživljavanje mirovnog procesa između Izraela i Palestine

NINA
Benita Ferrero-Waldner
Benita Ferrero-Waldner
Nakon smrti palestinskog predsjednika Yassera Arafata Evropska unija vidi dobre šanse za oživljavanje mirovnog procesa između Izraela i Palestine.

"Postoje mogućnosti za jedan novi početak", kazala je povjerenica za vanjske odnose Evropske unije Benita Ferrero-Waldner na današnjem sastanku ministara vanjskih poslova zemalja članica EU-a s izraelskim kolegom u Den Haagu.

Izraelski ministar vanjskih poslova Silvan Shalom i njegov palestinski kolega Nabil Shaath pokazali su ''konstruktivna stajališta'' u rješenju trenutačne situacije na Bliskom istoku, kazala je Ferrero-Waldner.

Shalom je već u ponedjeljak istaknuo da će Izrael učiniti sve kako bi izbor novog palestinskog predsjednika 9. januara protekao bez nesuglasica i problema.

Nakon sastanka sa Shaathom Shalom je kazao da je vrijeme nakon Arafata vrijeme ''mogućnosti i nade za našu regiju''.

Također, Shalom se izjasnio za izmjenu poznatog međunarodnog mirovnog plana za Bliski istok nazvan Roadmap. Predsjedavajući EU-a i nizozemski ministar vanjskih poslova Bernard Bot je upozorio na suzdržanost. Usprkos ''ohrabrujućim signalima trebamo biti oprezni i naprijed ići korak po korak'' u mijenjanju mirovnog plana.

Na sastanku su osim izraelskog ministra i ministara 25 zemalja članica EU-a sudjelovali i predstavnici osam arapskih zemalja.