Svijet
0

Moguća zabrana plastičnih kesa u zemljama EU

SRNA
Članice EU bit će ohrabrene da uvedu naplatu ili zabranu davanja plastičnih kesa kupcima u radnjama kako bi se riješio problem plastičnog otpada koji ulazi u sistem voda i ugrožava život u prirodi, rekli su izvori u Briselu.

Pojedine zemlje, poput Danske, već su značajno smanjile upotrebu takvih kesa uvođenjem njihove obavezne naplate. Evropska komisija sada želi da podstakne sličnu akciju širom evropskog bloka.

Poslanici iz Stranke zelenih u Evropskom parlamentu smatraju da je prijedlog suviše blag, jer se njime ne određuju konkretni ciljevi i ostavlja se mogućnost pojedinačnim državama da odlučuju o upotrebi plastičnih kesa.

"Plastične kese su simbol našeg društva koje odbacuje stvari. Napravljene su od materijala koji traje stotinama godina, a koristimo ih samo nekoliko minuta", izjavio je komesar EU za prirodnu sredinu Janez Potočnik.

Prijedloge moraju usvojiti države članice i Evropski parlament da bi stupili na snagu.

U Danskoj, gdje se plastične kese naplaćuju, njihova upotreba opala je na samo četiri kese godišnje po osobi. Radi poređenja, taj prosjek u Poljskoj, Portugaliji i Slovačkoj je 466 kesa po osobi.