Svijet
0

Moguća umiješanost Al-Kaide u napadu na Benzair Bhutto

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Najmanje 136 osoba je poginulo, a više od 260 ih je ranjeno u dvije eksplozije u Karachiju, u Pakistanu. Meta napada u četvrtak uvečer bila je bivša premijerka Benazir Bhutto koja se vratila u zemlju nakon višegodišnjeg dobrovoljnog izgnanstva. Spekuliše se o nalogodavcima ovog zlodjela te se navodi mogućnost umiješanosti pakistanske obavještajne službe kao i Al-Kaide.

Eksplozija se dogodila u trenutku dok je oklopljeni automobil u kojem se nalazila Bhutto prolazio pored hiljada ljudi koji su izašli na ulice kako bi pozdravili njen povratak nakon osam godina provedenih u Dubaiju i Londonu.

Pakistanske vlasti su objavile da Benazir Bhutto nije ozlijeđena u napadu.

Islamski militanti prijetili su Bhutto samoubilačkim bombaškim napadima, ali je ona odbacila prijetnje, kazavši da joj je povratak u zemlju vrijedan rizika.

Među poginulima je i najmanje 20 policajaca, javio je BBC.

U izjavi koju je dao u Dubaiju, prenosi VoA, suprug Benazir Bhutto, Asif Ali Zardari, izjavio je da iza napada stoji pakistanska obavještajna služba.

Pakistanski predsjednik Parvez Musharraf okarakterisao je tragični događaja kao "zavjeru protiv demokratije“. Prema riječima Ghulama Muhammada Mohtarema, čelnika ureda za nacionalnu sigurnost, način izvedbe napada, događaj dovodi u vezi sa Al-Kaidom.

Još uvijek niko od mogućih nalogodavaca nije zvanično preuzeo odgovornost za bombaški napad u kojemu je živote izgubilo 136 nevinih ljudi.

Iako su prije dolaska bivše premijerke Bhutto lokalni mediji objavljivali prijetnje upućene njoj i to od strane Mehsuda – vjerovatno najpoznatijeg vođe islamskih militanata u sjeverozapadnom dijelu Pakistana, ona je odlučila rizikovati i vratiti se u domovinu.

Zvaničnici u Karachiju objavili su da je ubijeno 136 ljudi, 260 njih je ranjeno što znači da se radi o jednom od najstravičniji bombaških napada u historiji Pakistana.