Svijet
0

Moguća jaka erupcija na Islandu

SRNA
Foto: AFPTV
Foto: AFPTV
Vulkan na jugu Islanda počeo je danas da pokazuje znake povećane aktivnosti, zbog čega naučnici upozoravaju da bi u tom regionu mogla da se dogodi snažna erupcija.

Vulkan je od subote izbacio paru na visinu od četiri kilometra, a njegova aktivnost postaje sve jača, izjavio je lokalnoj štampi geofizičar Steinunn Jakobsdottir .

Još jedan naučnik izrazio je zabrinutost da bi snažna erupcija mogla da se dogodi na obližnjoj lokaciji planine Katla, gdje se lava gomila ispod glečera.

Ova erupcija mogla bi da otopi ogromne količine leda, izazove velike poplave i potencijalno ugrozi obližnje naselje sa 300 stanovnika.

Spasioci su juče evakuisali 500 ljudi iz ruralne oblasti oko vulkana, a policija je proglasila vanredno stanje u ovom regionu. Međunarodni letovi su preusmjereni zbog rizika od pojave oblaka od pepela.

Do sada nije bilo povrijeđenih ili štete na imovini.

Island leži na osjetljivom području srednjeatlantskog grebena, gdje su vulkanske erupcije relativno česte, a većina se dešava u rijetko naseljenim oblastima. Posljednja erupcija na Islandu dogodila se 2004. godine.