Svijet
0

Moguća izraelska vojna akcija protiv Irana

FENA
Zamjenik izraelskog ministra odbrane sugerirao je u komentarima objavljenim u petak kako bi Izrael mogao biti prisiljen da pokrene vojni udar protiv Irana zbog njegovog nuklearnog programa - u dosad najjasnijoj izjavi visokorangiranog izraelskog zvaničnika o takvoj mogućnosti.

"Ja se ne zalažem za izrelsku preventivnu vojnu akciju protiv Irana i svjestan sam njenih mogućih posljedica. Smatram je posljednjom opcijom. Čak i posljednja opcija, međutim, ponekad je i jedina opcija", izjavio je zamjenik ministra odbrane Ephraim Sheh, bivši general, za novine Jerusalem Post, prenosi AP.

Vladina glasnogovornica Miri Eision izjavila je kako Shehovi komentari ne odražavaju nužno stavove izraelske vlade premijera Ehuda Olmerta.

Izrael smatra Iran najvećom prijetnjom svom opstanku. Iranski tvrdolinijaški predsjednik Mahmud Ahmadinedžad često je pozivao na uništenje Izraela i Izraelci ne vjeruju u njegove tvrdnje kako je iranski nuklearni program namijenjen proizvodnji energije, a ne oružja.

Izrael je osakatio irački nuklearni porogram prije 25 godina zračnim udarima po nedovršenom nuklearnom reaktoru. Eksperti tvrde da je Iran naučio iz iračkih grešaka, krijući svoja nuklearna postrojenja i gradeći neka od njih pod zemljom.

Shehova oštra retorika najjača je dosadašnja poruka Iranu jednog visokorangiranog izraelskog zvaničnika. Olmert i ostali izraelski zvaničnici često govore o iranskoj prijetnji teškim riječima, ali i ne prijete izraelskom vojnom akcijom.

Godine diplomatskih napora nisu uspjele uvjeriti Iran da modificira svoj nuklearni program, kako ne bi mogao razviti nuklearno oružje.