Traže se rješenja
0

Moguća i vojna intervencija EU u Libiji

SRNA
Foto: AP
Foto: AP
EU razmatra nekoliko opcija za izvlačenje svojih građana iz nemirima zahvaćene Libije - izjavio je visoki službenik EU, koji je zatražio da ostane anoniman.

On je u Briselu, gdje je u toku zasjedanje ministara unutrašnjih poslova i pravosuđa, rekao da je jedna od opcija koja se najčešće pominje "humanitarno - vojna intervencija", javlja dopisnik Srne.

U Libiji se, prema dostupnim informacijama, nalazi još oko 6 000 građana EU, većinom zaposlenih u naftnim kompanijama, koji do sada nisu uspjeli da se evakuišu. 

"Mi smo u stalnom kontaktu sa zemljama članicama i razmatra se kako iskoristiti sva sredstva koja nam stoje na raspolaganju, civilna i vojna, kako bi izvukli preostale državljane EU", rekao je ovaj službenik.

Danas ranije, EU je u saopštenju koje su izdali ambasadori zemalja članica EU, pozvala na momentalni prekid prekomjerne upotrebe sile protiv libijskih demonstranata, ali i da za sada "ne namjerava uvesti sankcije režimu pukovnika Gadafija".

"Evropska unija osuđuje neprihvatljivo korištenje sile protiv građana i, ukaže li se potreba, unija je spremna da preduzme dalje mjere", navodi se u saopštenju.

Te mjere predviđaju zabranu izdavanja viza libijskim državljanima, uspostavu embarga na oružje i zamrzavanje sredstava Gadafijeve porodice i visokih državnih službenika u inostranim bankama.
EU je podijeljena po pitanju nametanja sankcija libijskom režimu, u čemu prednjače Francuska, Njemačka i Finska. Međutim, ostale zemlje ne dijele mišljenje da bi sankcije u ovoj fazi pridonijele suzbijanju nasilja nad demonstrantima ili izvlačenju preostalih državljana EU.