Svijet
0

Moguća evakuacija Filipinaca iz Južne Koreje

SRNA
Benigno Aquino (Foto: AP)
Benigno Aquino (Foto: AP)
Filipinski predsjednik Benigno Aquino razgovarao je danas sa japanskim ambasadorom Maokotom Kacurom u Manili o mogućoj evakuaciji oko 50.000 Flipinaca iz Južne Koreje u Japan, javila je RIA Novosti.

Aquino je održao vanredni sastanak sa vladinim zvaničnicima o potrebi da se izvrše neophodne pripreme za evakuaciju Filipinaca koji žive i rade u Južnoj Koreji, dodajući da bi evakuacija na Filipine oduzela previše vremena i da je najbliža zemlja Japan.

Zabrinutost Aquina uslijedila nakon izvještaja da će američke pomorske snage predvođene nuklearno osposobljenim nosačem aviona "George Washington" pridružiti južnokorejskim ratnim brodovima u vojnim vježbama od 28. novembra do 1. decembra.

Vježbe će biti održane nakon nedavnih vojnih sukoba Sjeverne i Južne Koreje.

Južna Koreja tvrdi da je uzvratila na vatru nakon što su snage Sjevera otvorile artiljerijsku vatru na ostrvo Yeonpjeong u Južnom moru u utorak i ubile najmanje dva južnokorejska marinca i dva civila, dok je oko drugih 16 lica ranjeno.

U međuvremenu, situacija na Korejskom poluostrvu i dalje je napeta, a Južna Koreja je povećala vojno prisustvo na ostrvu Yeonpjeong.

Portparol kineskog Ministarstva inostranih poslova Hong Lei rekao je juče povodom najavljenih pomorskih vježbi SAD i Južne Koreje da se Peking oštro protivi vojnim vježbama bilo koje strane zemlje u njenoj eksluzivnoj ekonomskoj zoni.
Kina je blizak saveznik Sjeverne Koreje.

Nosač aviona "George Washington", sa oko 75 borbenih aviona i posadom od oko 6.000 ljudi isplovio je iz baze u Jokosuki u Japanu i doploviće sutra u Žuto more za početak vojnih vježbi sa Južnom Korejom, što mnogi vide kao pogoršanje ionako teške situacije između Sjevera i Juga.