Čeka se odluka o azilu
0

Moguć spor između Velike Britanije i Ekvadora zbog Assangea

SRNA
Julian Assange (Foto: Agencija Anadolija)
Julian Assange (Foto: Agencija Anadolija)
Ekvador je optužio Veliku Britaniju da je zaprijetila "ulaskom" u ambasadu ove zemlje u Londonu radi hapšenja vlasnika WikiLeaksa Juliana Assangea.

Assange se sklonio u ovu ambasadu u junu da bi izbjegao izručenje Švedskoj, koja želi da ga ispita povodom optužbi da je počinio seksualni napad i silovanje, što on demantuje.

Ekvadorski ministar spoljnih poslova Rikardo Patino izjavio je da donesena odluka o Assangeovom zahtjevu da dobije politički azil i da će biti naknadno objavljena.

Britansko Ministarstvo vanjskih poslova saopštilo je da bi moglo da poništi diplomatski status ekvadorske ambasade i da Britanija ima "pravnu obavezu" da izruči Assangea, prenio je BBC.

WikiLeaks je website koji je od 2010. godine objavio ogroman broj povjerljivih diplomatskih depeša, što je dovelo u nezgodan položaj vlasti nekoliko zemalja, naročito SAD. Assange tvrdi da će ga Švedska izručiti američkim vlastima.

Patino je bio neuobičajeno uzrujan u obraćanju novinarima, dok je podsjećao Britaniju na njene diplomatske obaveze.

Ovaj slučaj mogao bi da se odrazi i na unutrašnju politiku u Ekvadoru, pošto kritičari predsjednika Rafaela Corree optužuju vlasti da nisu dobro rješavale Assangeov slučaj, ali se istovremeno protive stavovima Velike Britanije.

Oni takođe strahuju da bi narušavanje ekvadorskog suvereniteta moglo da ojača Correinu poziciju i pretvori ga u heroja.

U ovom trenutku, ispred Amasade Ekvadora u Londonu nalazi se veliki broj policajaca, a nekolicina Assangeovih pristalica okupila se iza kordona.

Demonstranti su se okupili i ispred Ambasade Velike Britanije u glavnom gradu Ekvadora. Na snimcima iz Quita vidi se da drže transparente sa porukom "Mi smo suvereni, nismo kolonija", kao i kako gaze britansku zastavu.