Svijet
0

Moguć nastavak razgovora Laridžani - Solana

FENA
Glavni pregovarač za iranski nuklearni dosje Ali Laridžani telefonom je u utorak razgovarao sa šefom diplomatije Evropske unije Javierom Solanom o mogućem nastavku njihovih razgovora, objavila je u srijedu agencija Irna.

"Ali Laridžani i Javier Solana su razgovarali o nastavku njihovih razgovora", rekao je izvor Vrhovnog vijeća za nacionalnu sigurnost, na čijem se čelu nalazi Laridžani, a navodi ga agencija.

"Oni su razgovarali o pogodnom trenutku za nastavak razgovora a datum će biti konačno utvrđen početkom oktobra", javio je ovaj izvor.

Dvojica dužnosnika su vodili niz razgovora već više od godinu dana, pokušavajući da nađu pregovaračko rješenje za krizu vezanu za iranski nuklearni program. Posljednji razgovori su se vodili u aprilu u Ankari, zatim u maju u Madridu.

Solana se u četvrtak trebao sastati u Bruxellesu s Hassanom Rohanijem, aktuelnim direktorom Centra za strateško istraživanje pri Vrhovnom vijeću za nacionalnu sigurnost.

Dvojica dužnosnika su se dogovorila da se sastanu kasnije, precizira se u saopćenju, jer je Rohani "otkazao posjetu Bruxellesu".

Hassan Rohani se smatra bliskim suradnikom bivšeg predsjednika Hashemija Akbar Rafsandjanija, pragmatičnog konzervativca, koji kritikuje nefleksibilnu retoriku aktuelnog predsjednika Ahmedinedžada o nuklearnom dosjeu.