Susan Rice
0

'Moguć je zaokret UN-a u politici prema ICC-u'

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Nova ambasadorica SAD-a pri Ujedinjenim narodima Susan Rice naznačila je mogući zaokret u američkoj politici prema stalnom Međunarodnom krivičnom sudu (ICC) u Haagu, ocijenivši u svom prvom govoru u Vijeću sigurnosti UN-a da Sud postaje "važnim i vjerodostojnim" instrumentom u međunarodnom pravu.

"ICC, koji je ove sedmice počeo svoje prvo suđenje, izgleda da će postati važan i vjerodostojan instrument kod nastojanja da se utvrdi odgovornost visokih dužnosnika odgovornih za zvjerstva u Kongu, Ugandi i Darfuru (Sudan)", kazala je Rice na zatvorenoj sjednici Vijeća sigurnosti UN-a u petak, prema transkriptu koji je objavila Misija SAD-a pri UN-u.

"Ad hoc tribunali za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji i Ruandi, te hibridni sudovi u Sierra Leoneu i Kambodži, aktivno procesuiraju zločine kojima je prekršeno međunarodno humanitarno pravo", dodala je Rice, prenosi Hina.

Administracija predsjednika George W. Busha protivila se američkoj ratifikaciji sporazuma o osnivanju ICC-a, ističući da dokument ne pruža odgovarajuću zaštitu od politički motiviranih sudskih progona.

Osim odbijanja da postanu stranka suda, Sjedinjene Države su u razdoblju 2002. do 2004. godine potpisivale bilateralne ugovore s državama s kojima su osiguravale imunitet od izručenja svojih državljana ICC-u.

Ocjene Rice na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a posvećenoj međunarodnom humanitarnom pravu, dobile su priznanja ostalih diplomata u Vijeću.