Ban Ki-moon
0

"Moglo bi doći do humanitarne katastrofe"

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Generalni sekretar Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon upozorio je u četvrtak da ukoliko se ne uspije riješiti, svjetska ekonomska kriza bi mogla dovesti do socijalnih nemira, državnog bankrota većih razmjera i na kraju do humanitarne "katastrofe".
  • Ono što je počelo kao finansijska kriza pretvorilo se u svjetsku ekonomsku krizu, rekao je generalni sekretar UN-a za britanski dnevni list "Guardian".

  • Ako ne uspijemo da pokrenemo svjetsku ekonomiju, svi ćemo biti izloženi humanitarnoj katastrofi, rekao je on.

  • Bojim se da ne dođe do najgoreg, politička kriza velikih razmjera nastala je iz velike socijalne nestabilnosti, slabljenja vlada i nezadovoljstva stanovništva koje je izgubilo vjeru u svoje dužnosnike i svoju vlastitu budućnost, konstatirao je on.

Po njegovim riječima, svjetska ekonomska kriza najviše je pogodila najsiromašnije zemlje. U tim zemljama "stvari se ruše alarmantnom brzinom".

Čelnici G20 okupili su se u četvrtak u Londonu kako bi pokušali pronaći zajedničko rješenje za svjetsku ekonomsku krizu, ali su razlike o rješenjima veoma velike.

Ban Ki-moon je zatražio "pravo svjetsko pokretanje budžeta" te ocijenio da je zemljama u razvoju potrebno 1.000 milijardi dolara za 2009.-2010.