Svijet
0

Mogherini: Sporazumi Beograda i Prištine među najvećim dostignućima u 2015.

SRNA
Federica Mogherini (Foto: Anadolija)
Federica Mogherini (Foto: Anadolija)
Visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i sigurnost Federica Mogherini uvrstila je među 12 najvećih dostignuća EU u prošloj godini sporazume Beograda i Prištine.

Ona je konstatovala da je protekla godina za EU bila teška i intenzivna, te poručila da u 2016. godini predstoji još posla i diplomatije, prenose beogradski mediji.

"Godina 2015. bila je kada su Srbija i Kosovo potpisali najveći broj sporazuma uz posredovanje EU. Pregovori su dobili novi tempo. Oni će i dalje biti teški, ali su Beograd i Priština preduzeli odlučan i historijski korak u pravcu evropskih integracija", smatra Mogherini.

Ona je podsjetila da su otvorena prva pregovaračka poglavlja sa Srbijom, dok je Kosovo potpisalo SSP.

"To je veliko dostignuće za Balkan i za sve Evropljane", istakla je ona.

Visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i sigurnost je u najznačajnija dostignuća ubrojila sporazum o iranskom nuklearnom programu, odgovor na izbjegličku krizu, ujedinjenu borbu protiv terorizma, globalnu opredijeljenost u borbi protiv klimatskih promjena, pregovore o mirovnom rješenju za Libiju, kao i razgovore o okončanju sukoba u Siriji.

Prema njenom mišljenju, u 12 dostignuća spadaju i jačanje odnosa EU i Afrike, kao i prijateljstva sa Kubom i Latinskom Amerikom, čvršći odnosi sa istočnim partnerima, osnaživanje partnerstva sa Kinom, kao i pokretanje bliskoistočnog kvarteta.