Svijet
517

Mogherini: Evropska unija će priznati Palestinu

FENA
Novoimenovana šefica diplomatije Evropske unije Federica Mogherini istakla je da bi u roku od pet godina EU mogla da prizna državnost Palestini.

Ona je u svom prvom intervjuu po dolasku na mjesto koje je zauzimala Catherine Ashton navela da EU mora da krene dalje u svojoj politici prema Bliskom Istoku.

"Bit ću srećna ako se do kraja mog mandata prizna državnost Palestini. Kriza na tom području mora da se riješi, cijele generacije rastu zajedno s palestinskim problemom", rekla je Mogherinijeva.

Doskorašnja ministarka vanjskih poslova Italije objavila je da će u toku nedjelje otputovati na Bliski Istok, gdje će posjetiti Tel Aviv, Jerusalem, Ramalu i Gazu, a razgovarat će i s premijerom Izraela Benjaminom Netanyahuom.

"Ovih dana dobijam poruke od palestinske i izraelske strane, kao i od ključnih arapskih zemalja. S obzirom na to, mislim da je vrijeme da Evropska unija preduzme dalje korake u tom području", dodala je Mogherinijeva.

Prema njenim riječima, problemi u tom regionu mogu biti riješeni samo koordinisanom akcijom svih zemalja koje imaju interese, ali koje do sada nisu dijelile zajednički interes.

"Zapravo, bit će teško garantirati sigurnost za zemlju bez granica, ali bi okvirni dogovor u tom slučaju mogao da stvori uvjete za rješavanje izraelsko-palestinskog problema", zaključila je Mogherinijeva.

Prošle nedjelje Švedska je zvanično priznala državnost Palestini, a takvu tendenciju su izrazile Velika Britanija i Francuska, a o tome je 2012. godine govorio i predsjednik Rusije Vladimir Putin.