Svijet
0

Mogerini u Skupštini Kosova: Dijalog nije lak, ali vodi ka pomirenju

Anadolija
Foto: AA
Foto: AA
Visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu i sigurnosnu politiku, Federika Mogerini je na svečanoj sjednici Skupštine Kosova, kojoj su prisustvovali i poslanici opozicije, izjavila da je ovo jako važan dan za Kosovo i njegove građane, ali istovremeni i jako važna sedmica imajući u vidu preporuke o liberalizaciji viza i prijem Kosova u UEFA-u.

Podsjetivši da je samo prije mjesec dana stupio na snagu i Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) između Kosova i EU, Mogerini je ocijenila da je sve to razlog za slavlje ne samo na Kosovu, nego i u EU, te da je budućnost Kosova i Balkana u Evropi.

Visoka predstavnica je naglasila da EU i zemlje regiona zajedno rade na pomirenju i stvarnom miru na Balkanu.

"Treba da radimo mnogo više zajedno na promovisanju ekonomskog razvoja, borbe protiv korupcije i da našim ljudima ponudimo bolje mogućnosti da realizuju svoje ciljeve, posebno mladima Kosova, kao i drugim dijelovima Evrope", kazala je Mogerini.

Ona je podsjetila da je samo prije 16 godina region bio u ratu, a Kosovo je za 8 godina učinilo velike korake na svom evropskom putu. Istakla je da iako svi građani Kosova žele u Evropu, ne misle svi isto, što je nabolje pokazano u Skupštini Kosova. Istakla je da SSP može mnogo doprinijeti Kosovu, ali da je za to potrebno puno rada Skupštine na reformama.

"Kosovo neće uspjeti ako političke ljutnje i svađe budu veće od zajedničkog uspjeha", istakla je ona i dodala da vjeruje da se dijalog mora desiti unutar institucija, kao i van njih.

"Možete računati na Evropsku uniju da će vam pomoći u svakom vaše koraku. Jako sam radosna i zahvalna što su lideri vlasti i opozicije danas ujedinjeni i zajedno", rekla je visoka predstavnica.

Aludirajući na višemjesečnu blokadu i bojkot Skupštine od strane opozicije, Mogerini je istakla da odgovorna demokratija traži da sve partije i svi kateri sednu za isti sto i razmotre kako ići naprijed za dobrobit zemlje. Mogerini, koja olakšava dijalog Prištine i Beograda, naglasila je da pregovori nisu laki, ali narod Kosova i Balkana će mnogo dobiti od pomirenja.

"Postoje velika očekivanja na svim nivoima od Zajednice općina sa srpskom većinom. Znam da je to izazvalo veliku debatu u vašem društvu i ovdje, ali sporazum koji ste postigli nakon teških i dugih razgovora je solidan. Zajednica opština neće biti paralelna vlast na Kosovu i neće preći kosovske zakone”, poručila je Mogerini.

Istakla je i da Zajednica ne dovodi u pitanje integritet Kosova, već ga obogaćuje, dozvoljavajući potpunu integraciju kosovskih Srba u kosovsko društvo. Kazala je da ima još puno posla koje Kosovo treba da uradi na svom putu evropskih integracija, ali je poručila da Kosovo ne treba da postane Evropa, jer je već deo Evrope, na šta je dobila veliki aplauz poslanika.

Visoka predstavnica EU danas na Kosovu boravi zajedno sa evropskim komesarom Dimitrisom Avramopoulosom. Oni su razgovarali i sa premijerom Isom Mustafom, predsjednikom Kosova Hashimom Thacijem i predsjednikom Skupštine Kadri Veselijem.