Svijet
0

Mogaverov komentar Gaddafijevog govora u Libijskoj akademiji

FENA
Domenico Mogavero
Domenico Mogavero
Posjeta libijskoga lidera Gaddafija Italiji te njegov govor od 29. augusta u Libijskoj akademiji u Rimu punio je novinske izvještaje. Posebno se ističu ove njegove riječi: "Islam bi imao postati vjera čitave Evrope". Prvi bi korak u tom pravcu bio ulazak Turske u Evropsku uniju.

Saradnik Radio Vatikana pitao je za mišljenje o navedenoj Gaddafijevoj izjavi predsjednika Vijeća za pravne poslove pri Talijanskoj biskupskoj konferenciji monsinjora Domenica Mogavera.

Monsinjor Mogavero kazao je, uz ostalo, sljedeće:

"Mislim da je to provokativna izjava i za nas bi Evropljane to imalo zvučati vrlo pozitivno, a to znači: prestanimo već jednom promatrati vjeru kao nešto drugorazredno za naš identitet te posebno valja prestati sa svakim pokušajem da se vjersko uvjerenje zabacuje u područje privatnosti, kao da bi ona ometala napredak i razvoj ljudi.

Vjersko uvjerenje i religioznost bitne su i temeljne sastavnice osobe i naroda. Mi smo se u Evropi, nažalost, toga već davno odrekli, o čemu svjedoči i odbijanje spomena kršćanskih korijena u ugovorima Unije."