Svijet
0

Mofaz: Sve opcije otvorene u odnosu na Iran

FENA
Izraelski ministar transporta Shaul Mofaz izjavio je danas da su sve opcije, uključujući i vojnu, otvorene u odnosu na iranski nuklearni program.

Taj bivši ministar obrane i načelnik Generlaštaba, koji je o Iranu ove sedmice razgovarao s američkim zvaničnicima u Washingotnu, je dodao da su za sada sankcije najbolji način. Mofaz se s njima dogovorio da se krajem godine preispita efekat sankcija prema Islamskoj Republici Iranu.

"Strategija koju dijele SAD i Izrael ima tri elementa. Jedan je ujedinjeni mađunarodni front protiv iranskog nuklearnog programa. Drugo - u ovom trenutku sankcije su najbolji način da se djeluje protiv aspiracija Irana," kazao je Mofaz za Radio Izrael, dodavši da je treći elemenat " vrlo jasan signal i jasno saopćenje da su sve opcije otvorene."

On je objasnio da vojna opcija nije isključena, ali da je u ovom trenutku ispravno ići putem sankcija i pojačati ih, prenose agencije.

Izraelski zvaničnici smatraju Iran najvećim neprijateljem Izraela i stalno podsjećaju na ponovljene prijetnje iranskog predsjednika Mahmuda Ahmedinežada da jevrejsku državu treba zbrisati s mape svijeta i ocjenu da je holokaust mit.

Izrael i SAD vjeruju da je cilj iranskog nuklearnog programa razvoj atomske bombe, što Teheran poriče, tvrdeći da će služiti u mirnodopske svrhe za proizvodnju struje.